perjantai 15. syyskuuta 2023

Kanaliemi

Kun kanaliemi kiehuu hellalla, tulee heti kiireetön ja kodikas olo. Kananluita voi laittaa talteen pakkaseen ja kaivaa esille sopivan hetken tullen. Valmis kanaliemi säilyy jääkaapissa viikon ajan ja pakastimessa pari kuukautta. Voittaa kuutiot mennen tullen!

2 broileria tai kanaa
30 dl vettä
1 sipuli
1 porkkana
1 sellerin varsi
1 tl Maldon-suolaa

Huuhtele broilerit. Leikkaa broilereista rintafileet, koivet, reidet ja siivet talteen. Laita loput osat palasina kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Kylmä vesi houkuttelee kanasta kaikki maut esille. Kiehauta vesi. Älä liikuttele kanapaloja turhaan tai keitä liian voimakkaasti, jotta liemi pysyy kirkkaana. Poista vaahto veden pinnalta ennen vihannesten lisäämistä, jolloin se on helpompaa. Paloittele sipuli, porkkana ja selleri reiluiksi lohkoiksi. Lisää kasvikset ja suola kattilaan. Keitä lientä tasaisella lämmöllä neljän tunnin ajan.

Anna liemen levätä hetki. Siivilöi kostean harsokankaan läpi ja jäähdytä liemi. Poista liemen pinnalle kerääntynyt rasva vasta juuri ennen käyttöä tai pakastamista, sillä rasva suojaa lientä. Säilytä liemi ilmatiivissä rasioissa.

ENSI KERRALLA
Pitäisiköhän liemeen lisätä yrttejä ja pippuria? Puljongin liemessä on rakuunaa, rosmariinia, timjamia ja laakerinlehteä. On vaikeaa arvioida, milloin liemi on valmista ja sopivan vahvaa. Ehkä tämän oppii ajan myötä?

KAIKKI TYKKÄÄ
Gluten-Free Girl 15.9.2005 (blogi suljettu) - kokonainen kana kauloineen ja jalkoineen
The Perfect Pantry 28.11.2006 - mausteena mustapippuri ja laakerinlehti
HS Ruokatorstai 16.9.2010 - palsternakka, sieni, mausteet

VILKAISE MYÖS
Gluten-Free Girl 18.2.2009 (blogi suljettu) - säästä kananluut pakkaseen
Sauvajyvänen 23.4.2013 - syntiä olla keittämättä kananluista lientä
Smitten Kitchen 7.11.2013 - vain kanansiipiä, sipuli, valkosipulinkynsi, suolaa ja vettä

Ei kommentteja: